Top
Študentská izba s dostatkom úložného priestoru a pracovným stolom vo farebnej kombinácii bielej a modrej

Osobný priestor hrá pre dieťa rovnako dôležitú úlohu ako aj pre rodičov. Zariaďovanie detskej izby nie je
nikdy ľahké. Deti rastú veľmi rýchlo a tým sa menia nie len ich potreby ale aj záujmy. V tomto článku Vám poradíme, ako usporiadať priestor s dôrazom na maximalizovanie vývoja dieťaťa, pohodlie ale aj čistú detskú radosť.

AKú farbu si vybrať?

Dieťa trávi vo svojej izbe vždy veľa času, preto je výber farby v dizajne detskej izby veľmi dôležitý. Ovplyvňuje totiž nie len náladu ale aj vývoj dieťaťa. Psychológovia tvrdia, že široká škála jasných farieb je škodlivá pre schopnosť dieťaťa sústrediť sa. Preto ideálnou voľbou na zdobenie detskej izby sú neutrálne-pastelové odtiene. Nemusíte sa vôbec báť, že interiér v takýchto farbách bude nudný. Postačí pridať niekoľko svetlých detailov a interiér príjemne ožije.
Nezabúdajte, že deti veľmi rýchlo dospievajú a tak príliš „detský dizajn“ (napríklad jednorožce alebo princezné), skoro vytvorí potrebu aktualizácie – renovácie s prihliadnutím na nové potreby a vkus dieťaťa.

Študentská izba s dostatkom úložného priestoru a pracovným stolom vo farebnej kombinácii bielej a modrej

Ako zorganizovať priestor?

Detská izba by mala kombinovať niekoľko funkcií zároveň. Doporučujeme rozdeliť detskú izbu najmenej
na 3 zóny:

  • spálňa
  • herňa a úložný priestor pre hračky
  • pracovný priestor na štúdium a vývoj

Izbu môžete zónovať rôznymi spôsobmi, napríklad pomocou knižných políc, obrazoviek, sadrokartónových podláh alebo pomocou farebných akcentov. Predstavte si napríklad relaxačnúa spánkovú oblasť zvýraznenú mramorovanou porcelánovou kameninou a hernú plochu zvýraznenú obkladačkami podobnými drevu.
Samozrejme, môže sa stať, že priestor detskej izby je malý, v tomto prípade neodporúčame aby sa doňho násilím zmestili všetky zóny. Skvelý kompromis je vybaviť útulnú spálňu v menšej miestnosti a hraciu plochu presunúť do obývacej izby.

Úzka študentská izba s modrými policami a bielymi skriňami či pracovným stolom na farebnom kusovom koberci

Aký nábytok si vybrať?

Najefektívnejší spôsob ako ušetriť priestor je transformovateľný nábytok. Veľkou výhodou takéhoto nábytku je široká škála farieb, štýlov, individuálnych veľkostí a konfigurácii. To umožní efektívne využiť každý centimeter miestnosti. S dieťaťom môže napríklad „rásť“ stôl s nastaviteľnou výškou alebo „luftová posteľ“ s priestorom na spanie umiestneným na „druhom poschodí“ , ktorá pomôže uvoľniť
priestor na uloženie hračiek alebo vytvorí ďalší priestor na hranie.
Ak nie je možné vyrobiť nábytok na mieru, môžete jednoducho kombinovať detský a dospelý. Najdôležitejšie je mať na pamäti, že to musí byť primerané veku a rastu dieťaťa, aby sme sa vyhli vyvíjaniu tlaku na jeho psychiku.

Posteľ v detskej izbe s vesmírnou tapetou a tmavomodrou policou v stene pri nej

Úložné priestory

Každý vie, že táto miestnosť podlieha upratovaniu častejšie ako ktorákoľvek iná. Potrebné je vopred si premyslieť úložné systémy, aby sa v detskej izbe dal čo najjednoduchšie udržiavať poriadok. Akékoľvek úsilie o skrášlenie priestoru bude zbytočné, ak nastane chaos s hračkami rozptýlenými na podlahe.
Ako teda najlepšie vyriešiť tento problém? Čím viac úložného priestoru poskytnete, tým lepšie. V detskej izbe sa však určite nezaobídete bez políc a skriniek (otvorenými aj uzatvárateľnými). Je to ideálne riešenie pre hračky a neskôr kancelárske potreby.

Dúfame, že Vám tento článok pomohol a prerábka detského kráľovstva sa stane hračkou.

Biela detská izba s drevenou podlahou, tmavomodrými policami zakomponovanými do skríň, koberčekom a pracovným stolom

Potrebujete pomôcť s návrhom a realizáciou interiéru?