Top
Biela kuchyňa pod oknom s linkou tvaru U a s tmavým pultom spestrená dvomi drevenými poličkami

Chystáte sa na novú kuchyňu, ale neviete, kde začať? Ukážeme vám, ako spojiť štýl a ergonómiu, aby bola nielen moderná, ale aj praktická. Preberieme si všetky aspekty vášho kuchynského priestoru. A napokon, kuchyňu neprerábate každý týždeň. Preto by sa vám mala páčiť aj o rok, o dva či o päť. Potrebujete preto nadčasový interiérový dizajn. Ako to dosiahnuť?

Nechajte vašu kuchyňu dýchať

Nemusíte byť klaustrofobik, aby ste túžili po priestrannej kuchyni. Nedostatok svetla a miesta býva problém. Najmä, ak máte malú kuchyňu v paneláku. Ako dostať dnu prirodzené denné svetlo a opticky rozšíriť priestor? Riešením môže byť spojenie kuchyne s jedálňou, príp. obývačkou.

No zatiaľ čo varenie a stolovanie predstavuje dokonalú kombináciu, prepojenie kuchynského (pracovného) priestoru a obývačky (určenej na relax) nemusí vyhovovať každému. Môže dôjsť ku kolízii záujmov – žena by si rada pustila hudbu pri varení, zatiaľ čo muž chce pozerať futbal v televízii. Myslite na to.

Ako dostať svetlo do miestnosti, keď nemôžete vybúrať priečku? Radíme vám využiť vhodné nadlinkové a podlinkové osvetlenie. Pokúste sa nájsť LED osvetlenie, ktoré šetrí energiu, ale zároveň sa čo najviac podobá dennému svetlu.

Čo ak máte mezonetový byt a chcete mať kuchyňu v podkroví? Inšpirujte sa návrhom interiéru tohto mezonetu. Projekt je dôkazom, že kuchyňa v podkroví sa dá zakomponovať efektívne. Vyžaduje si však kuchynskú linku na mieru. Opticky ju od obývačky oddeľuje vkusná knižnica.

Pôvodná malá kuchyňa v paneláku pred rekonštrukciou, oddelená od izby s jedálenským stolom
Biela kuchyňa tvaru U v paneláku s drevenými skrinkami, malou knižnicou a modernými prvkami

Pozrite sa na rekonštrukciu kuchyne v paneláku pred a po. Zrušili sme nenosnú priečku, aby sa kuchyňa nadýchla a vniklo do nej denné svetlo.

Zlaďte vzory a farby

Momentálne nastupuje trend tmavých odtieňov kuchynských liniek kombinovaných s prírodným materiálom, napr. drevom. Drevo je veľmi všestranné a dá sa efektívne využiť pri dizajne kuchyne. Čierna a šedá sú zase atraktívnou kombináciou pri jej renovácii. Pri výbere farieb ale berte do úvahy dizajn celkového interiéru. Ak milujete čiernu, dajte si pozor, aby váš domov nedopadol ako „upíří doupě“.

Pri výbere farieb vám odporúčame pracovať s univerzálnymi farbami, ktoré sú na škále od modernej bielej cez rôzne odtiene sivej až po klasickú čiernu. Ale keďže nežijeme v čiernobielom filme, doplní ich niekoľko farebných prvkov. Vyblázniť sa tak môžete pri nákupe utierok, doplnkov či dokonca spotrebičov. Zeleň taktiež prinesie život do vašej novej kuchyne. Život do vašej novej kuchyne prinesie aj zeleň. Aktuálnym trendom je pestovať si vlastné čerstvé bylinky v kvetináčoch.

Moderná kuchyňa a tradičné kuchynské obklady s obrázkami? Nejde vám to dokopy? Našťastie, ani nám. Vyskúšajte sa pohrať s geometriou. Jednoduché vzory doplnené výraznejšou farbou na zástene kuchynskej linky znovu oživia celý priestor. Pri kuchynských obkladoch platí, že menej je viac. Každý skúsený interiérový dizajnér vám odporučí, aby ste stavili na striedmejšie vzory a jednoduchšiu kombináciu farieb. Kuchynské obklady sú klasika. Ale 21. storočie ponúka neuveriteľné množstvo možností. A každá dodá interiéru špecifický charakter. Využiť môžete napr. vode odolnú stierku, drevovláknité dosky (MDF) s lakovaným povrchom či fóliou, vysokotlakové laminátové dosky (HPL), ale aj prírodný či technický kameň, sklo alebo porcelán, ba dokonca surový materiál ako oceľ či betón. Kuchynská zástena do veľkej miery určuje štýl celej kuchyne.

A čo biela farba? Verte nám, že nie ste jediný, kto nedôveruje bielej v kuchyni. No ako pokročili technológie, aj biele kuchynské linky doznali zmeny. Špina sa už viac nezažiera do povrchu linky. Ľahko sa umýva a neostávajú na nej zažltnuté škvrny.

Ostáva už len rozhodnutie – lesklá či matná kuchyňa? Dovoľte nám, zjednodušiť vaše rozhodnutie. Praktickejšia je rozhodne matná. No a lesklá je OUT. Bez ďalších komentárov.

Kuchyňa tvaru L s ostrovčekom a s mozaikovou zástenou zahŕňajúca biele a drevené skrinky

Kuchynská linka v jednom z našich projektov – realizácia interiéru trojizbového bytu na Pankráci, Praha.

Vyberte si svoju kombináciu materiálov v kuchyni

Bod 1. Pracovná doska. Ako si vybrať materiál? Dizajn nie je pri výbere kuchynskej linky ten najdôležitejší. V prvom rade si musíte vybrať materiál. Napr. najlacnejšia laminátová doska má širokú variabilitu dizajnu, avšak po čase podlieha deformácii (voda, teplo, krájanie). Prírodné drevo (masív) vyzerá výborne, ale je náročné na údržbu (lakovanie, brúsenie). A čo odolnejšie materiály?

Žulová alebo mramorová kuchynská linka je z veľmi odolného prírodného kameňa, ktorý pôsobí luxusne. Pri výrobe sa ošetruje, aby nevstrebávala vlhkosť. Na takúto kuchynskú dosku môžete bezprostredne položiť vriaci hrniec či na nej krájať chlieb. Alternatívou je ešte ekonomicky menej náročný, umelý kameň, ktorý je rovnako odolný a dá sa dofarbiť do požadovaného odtieňa.

Napríklad korian sa dá vytvarovať tak, aby s kuchynským drezom (za chvíľu sa k nemu dostaneme) tvoril jeden celok. A ešte musíme spomenúť tzv. nezničiteľnú keramickú kuchynskú linku, ktorej lesk dodá vašej kuchyni šmrnc. Odolá vode, teplu i mechanickému poškodeniu. Stojí približne ako mramorová doska.

Bod 2. Kuchynský drez. Aj vám lezie na nervy vodný kameň v dreze? Zjednodušte si život. Odporúčame vám silgranitový drez, ktorého súčasťou je drvený kameň, či korianový drez. Moderný a svieži vzhľad dopĺňajú skvelé vlastnosti týchto materiálov, na ktorých navyše nevidno vodný kameň. Takže sú jednoduchšie na údržbu.

Možno ste zástancom osvedčenej klasiky – ocele. Vyberáte si medzi hladkým (lesklým) a profilovaným (matným) povrchom oceľového drezu? Mali by ste vedieť, že lesklý sa ľahšie čistí, ale matný je zas odolnejší voči škrabancom.

Bod 3. Indukčná doska alebo sporák. Farbu prispôsobte dizajnu kuchyne, ale mali by ste vedieť, že napríklad na čiernej indukčnej doske sa po čase sa na nej začnú robiť kruhy od hrncov. Pri každodennom drhnutí tomu viete zabrániť, ale kto má na to čas? Naopak, na bielych indukčných doskách sa ani nezačnú tvoriť. Myslite prakticky.

Bod 4. Spotrebiče. Chladnička, elektrická a mikrovlnná rúra, varná kanvica či hriankovač. Všetky spotrebiče, bez ktorých si už dnes nevieme predstaviť svet, ovplyvňujú celkový dizajn vašej kuchyne. Uvažujte v súvislostiach.

Pri skladaní kuchyne nezabúdajte na základnú rutinu: vyberiem potraviny z chladničky, umyjem, spracujem a varím. T.j. chladnička na jednom konci, sporák na druhom. Taktiež umývačka riadu by sa mala nachádzať v blízkosti umývadla, aby ste si pri ukladaní riadu nezašpinili celú podlahu. A je toho ešte viac. Čítajte ďalej.

Bylinky v kuchyni

Aktuálnym trendom je pestovať si čerstvé bylinky v kvetináčoch.

Biely kuchynský drez vedľa varnej dosky s LED podsvietením zospodu vrchných skriniek

Kuchynská linka v bielych farbách v štvorizbovom byte v Bratislavskom Ružinove.

Myslite ergonomicky

Funkčná, praktická a komfortná kuchyňa vám vie vyčariť úsmev na tvári každý deň pri úplne banálnych činnostiach. Čo vás vo vašej kuchyni bežne vytáča? Eliminujte tieto problémy. Prejdite si konkrétne tipy od nás:

  1. Okrem centrálneho svetla si zabezpečte osvetlenie pracovnej plochy, aby ste si večer videli na prsty, keď krájate.
  2. Na dostatočne veľkej pracovnej ploche nemusíte riešiť, kam čo položíte. Zmestí sa na ňu všetko. Pokiaľ je zo správneho materiálu, zvládne aj horúci hrniec či pekáč.
  3. Ak vyberáte napr. drez, z praktického hľadiska sa vám oplatí kúpiť si ten hlbší, keďže najmastnejšie riady – hrnce, panvice a zapekacie misy často umývame ručne.
  4. Ak si volíte medzi skrinkami a otvorenými policami v kuchyni, efektívnejšie sú skrinky. Obmedzíte prach sadajúci na riad.
  5. Ploché a širšie zásuvky poskytujú lepší prehľad než tie hlboké. Urýchlia hľadanie riadu.
  6. Smetný kôš umiestnite pod drez a nebudete musieť behať s kvapkajúcim odpadom (napr. vajcovými škrupinami) po celej kuchyni.
  7. Premýšľate, že mikrovlnnú rúru umiestnite nad elektrickú? Dajte si pozor, aby nebola príliš vysoko. Mohli by ste sa pri vyberaní jedla obliať horúcou polievkou. Na druhej strane, ak bude vaša elektrická rúra príliš nízko, predstavuje nebezpečenstvo pre zvedavé detské ručičky. Dôležité je nájsť praktický kompromis.
  8. A napokon, koreniny uložte na poličku blízko sporáka, aby ste mali všetko po ruke.

Áno, premyslieť kuchyňu dá zabrať. No stojí to za námahu. Pri pohľade na praktickú, veľkú či malú, kuchyňu si poviete, že usporiadanie vecí dáva zmysel. Výsledok sa zdá tak jednoduchý. Ale prejsť komplexným procesom, aby všetky elementy do seba perfektne zapadli, to chce skúseného majstra.

My ich našťastie máme vo Funk design dosť. Ak chcete štýlovú, nadčasovú a praktickú kuchyňu, obráťte sa na nás. Vizualizácia kuchyne pomáha pri koordinácii vašich predstáv a možností, ktoré ponúka priestor. Taktiež pomôže spresniť rozpočet, ktorý potrebujete, aby ste zrealizovali svoju vysnívanú kuchyňu. Ozvite sa nám.

Potrebujete pomôcť s návrhom a realizáciou interiéru?